Su Çiçeği
Suçiçeği; Varicella zoster virüsünün yol açtığı, kaşıntılı sıvı dolu kabarcıklara dönüşen ve tüm vücuda yayılan bir döküntünün ana belirtisi olduğu çok bulaşıcı bir enfeksiyondur.1 Çocuklarda genellikle kendini sınırlayan bir enfeksiyon şeklinde geçen hastalık, ergenler, erişkinler ve bağışıklık sistemi zayıflamış kişilerde çok ağır olabilmektedir.
Belirtileri
Hastalığın sağlıklı çocuklardaki klinik belirtileri genellikle virüse maruz kalındıktan sonraki 15 gün içinde başlar ve ateş, halsizlik, boğaz iltihabı ve iştah kaybı gibi belirtilerden sonra 24 saat içindeki tipik kabarcıklı döküntü görülür. Genellikle kaşıntılı olan döküntü başlangıçta deriden kabarık değildir ancak daha sonra sulu ve kabuklu kabarcıklar haline gelir. Yeni kabarcık oluşumu genellikle 4 gün içinde durur ve bu kabarcıkların çoğu 6. günden önce kabuklanmış hale gelir. Yaklaşık 1-2 hafta içinde de kabuklar kendiliğinden düşer.3 Tek doz aşılanmış çocukların %20’sinde daha düşük ateş ve daha az döküntü ile kendini gösteren hafif suçiçeği enfeksiyonu görülebilir. Bu çocuklardaki döküntü daha az kabarcıklı olma eğilimindedir.
Komplikasyonlar
Suçiçeğinin komplikasyonlarından biri ciltteki kabarcıkların bakterilerle enfekte olmasıdır. Bu durum, hastaların hekime gitmeleri ve hastaneye yatmalarına en sık sebep olan durumdur. Hastalık ayrıca zatürre, menenjit, ensefalit gibi komplikasyonlara da yol açar.4 Suçiceğinin komplikasyon oluşturma riski yaşa göre değişir. 15 yaşın üzerindeki kişiler, 1 yaşın altındaki bebekler, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve doğumdan önceki 5 gün ila sonraki 2 gün içinde annesinde suçiçeği döküntüsü başlayan yenidoğanlarda komplikasyon riski daha yüksektir.4 Ayrıca aşılanmamış kişilerde başta beyin ile ilgili olanlar olmak üzere komplikasyonlar daha sık görülür.
Bulaşma
Suçiçeği, bağışıklık kazanmamış kişilerde %90’a varan oranlarda enfeksiyon yaratan çok bulaşıcı bir hastalıktır. Bulaşma, enfekte kişinin ağız ve burun yollarından çıkan hava damlacıklarına temas ile veya ciltteki kabarcıkların içindeki sıvıya doğrudan cilt teması ile gerçekleşir.